Thursday, August 22, 2013

Φαγητό διαίτης...

Ξέρω, δεν έχετε πιο βαρετό. Ούτε εγώ αλλά με κάτι παραπάνω από ένα μήνα δίαιτα πίσω μου, και με άλλους τεσσεράμισυ μπροστά μου, έχω μπει πια στην φάση που προσπαθώ να ανακαλύψω φαγητά που να είναι και νόστιμα, και με λίγες θερμίδες.. Βλέπετε, αν έχεις να χάσεις μερικά κιλά, ΟΚ, πλακώνεσαι στα ψητά και στις σαλάτες για λίγο καιρό και καθαρίζεις.. Αν όμως έχεις να χάσεις πολλά, το μυστικό είναι να τρως νόστιμα, γιατί αν τρως άνοστα θα βαρεθείς σύντομα και θα τα παρατήσεις.. Been there done that, more than once.


Βέβαια, το μεγαλύτερο μυστικό απ΄ όλα είναι να γυρίσει μέσα στο μυαλό σου ο διακόπτης, και αυτό, οφείλω να το ομολογήσω, είναι το πιο δύσκολο απ΄όλα.. Και δεν ξέρω να σας πω και κανένα μυστικό επ' αυτού μια που εμένα προσωπικά μου πήρε χρόνια για να συμβεί, και όταν συνέβη τελικά δεν κατάλαβα και πως έγινε. Απλά μια μέρα - που δεν ήταν καν Δευτέρα - αποφάσισα να ξεκινήσω άλλη μια προσπάθεια και ω του θαύματος, συνεχίζω ακόμα, πάνω από έναν μήνα μετά..Και όχι μόνο αυτό, αλλά ξεκίνησα και να γυμνάζομαι σπίτι - ναι το ξέρω, ήρθαν τα ύστερα του κόσμου- μέχρι του σημείου που μόλις συμπληρώσω ενάμιση μήνα ακριβώς, θα πάω να ξαναρχίσω γυμναστήριο. 


Πάντως όλα μέσα στο μυαλό μας είναι, και αν το αποφασίσουμε και γυρίσει και ο διακόπτης, έχουμε πιθανότητες επιτυχίας.. Το κλειδί, σύμφωνα με την μικρή μου εμπειρία είναι να βάζουμε μικρούς στόχους, μια βδομάδα, λίγα κιλά, και να συνεχίζουμε..Σαν τους Ανώνυμους Αλκοολικούς -ένας εθισμός είναι άλλωστε και το φαγητό- να βαδίζουμε μια μέρα την φορά. Και όταν παρασπονδούμε, γιατί θα συμβεί κι αυτό trust me, να επανερχόμαστε στην προσπάθεια και το κυριότερο, να μην νοιώθουμε την υποχρέωση να απολογηθούμε σε κανέναν. Γι' αυτό και - επειδή το ξέρω και το έχω πάθει- ειδικά στην αρχή δεν είπα σε κανέναν πως έχω ξεκινήσει δίαιτα, γιατί μεταξύ μας, δεν υπάρχει τίποτα πιο σπαστικό από το να υπάρχει κάποιος στην παρέα που - από καλή του διάθεση συνήθως- να σου κάνει τον τροχονόμο στο φαί σου.


Πίσω στα φαγητά διαίτης, όταν είμαι σπίτι τα πράγματα είναι πιο απλά... Μπιφτέκια - η λατρεμένη Creta Farms δουλεύει υπερωρίες chez nous- σαλάτες, φρούτα, φρυγανιές με Milner, παξιμάδια - Μάννα Τσατσαρωνάκη  κριθαρένια φανατικά- μπισκότα Digestive και bars δημητριακών είναι η βάση της διατροφής μου, και όταν θέλω να το ρίξω στο σορολόπ χτυπάω και έναν πύραυλο σοκολάτα- μπισκότο της Algida να πάνε τα φαρμάκια κάτω. Για όλα αυτά έχω μικρά tips που βελτιώνουν την γεύση τρελά.. Όπως την ξινομυζήθρα Γύπας για τις ντοματοσαλάτες και τις χωριάτικες, μαζί με καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες που πέρα από την γεύση βελτιώνουν και τις καύσεις. Ή το ψητό χαλούμι μαζί με βραστά κολοκυθάκια που το θεωρώ κορυφαία απόλαυση. Επίσης, αν μοιράσετε δυο φέτες Milner σε τρεις φρυγανιές και τις βάλετε για 1 λεπτό στον φούρνο μικροκυμάτων θα έχετε ένα απολαυστικό σνακ, ή πρωινό, ή lunch.. Είναι μπαλαντέρ τύπου... Και φυσικά υπάρχει και η λύση delivery. Όταν τα αγόρια θέλουν burger ή pizza εγώ παραγγέλνω Caesar's με κοτόπουλο - την καλύτερη την έχει το Simply Burgers by far- και όταν θέλουν σουβλάκια τρώω καλαμάκια σκέτα.  



Τι γίνεται όμως όταν βγαίνουμε έξω? Και εμείς βγαίνουμε και συχνά.. Συνήθως τρώω δύο ορεκτικά- το σετ καρπάτσιο για πρώτο και σαλάτα για δεύτερο δουλεύει πάντα- και σε ότι αφορά στις σαλάτες μπορώ να κάνω crash test στις Caesar's που είναι οι αγαπημένες μου. By the way, εξαιρετική Caesar's έφαγα προ ημερών στο Κηφισιώτικο Yellow. Επίσης ότι έχει σολομό βολεύει μια χαρά. Υπάρχουν όμως και μερικά μαγαζιά που έχουν στα μενού τους πιάτα εκπλήξεις, που ξεφεύγουν από συνηθισμένα, God bless them.


Η Παλιά Αγορά στην Φιλοθέη ας πούμε, έχει ένα ολόκληρο κομμάτι στον κατάλογο με πιάτα light αλλά πολύ νόστιμα και τις θερμίδες τους από κάτω να κάνετε παιχνίδι όπως νομίζετε. Το λατρεμένο Rakkan έχει τα συγκλονιστικά bao που είναι ατμού και κοστίζουν 6 ευρώ το καλαθάκι των δύο, από τα οποία εγώ μπορώ να φάω άπειρα. Καλαθάκια.


Στον αγαπημένο Vezene ζητήστε τα steamed buns με το χοιρινό, θα πάθετε πλάκα με το πόσο νόστιμα είναι, ενώ στο γλυφαδιώτικο Food Mafia θα φάτε καταπληκτικά Vietnamese rolls με γαρίδες και λαχανικά. Επίσης, αν βρεθείτε στην Κηφισιά, το Block 146 έχει στον κατάλογο ομελέτα από ασπράδια με σπαράγγια, ενώ στο Gaspar στο Νέο Ψυχικό το καρπάτσιο συνοδεύεται από μια υπέροχη ελαφριά σαλτσούλα με γουασάμπι που το απογειώνει. 
Φυσικά θα υπάρχουν και άλλα πολλά τέτοια πιάτα, feel free να τα αναφέρετε στα σχόλια σας please, τα χρειαζόμαστε, αλλά νομίζω ότι έστω και μ΄αυτά τα ολίγα πήρατε μια ιδέα..



To make a long story short, η δίαιτα θα παραμένει πάντα ένας μικρός - ή μεγάλος- Γολγοθάς, ειδικά γιατί κανείς μας δεν παχαίνει με αέρα, συνήθως αναγκαζόμαστε να χάσουμε κιλά επειδή αγαπάμε το φαγητό και υποκύπτουμε στους γευστικούς πειρασμούς συχνότερα από ότι αντέχει ο μεταβολισμός μας.. Ακριβώς γι΄αυτό όμως, επειδή σε όλα τα πράγματα στην ζωή η νοστιμιά παίζει σημαίνοντα ρόλο, το να καταφέρνουμε να διανθίζουμε τον Γολγοθά μας με μικρές οάσεις είναι ένα κάποιο κέρδος. Γιατί αλλιώς είναι σαν να κάνουμε μεν σεξ αλλά μόνο ιεραποστολικό.. Οπότε από ένα σημείο και μετά, λογικό είναι με την πρώτη ευκαιρία να το ρίξουμε στα S/Ms.. Άρα? Ας βάλουμε κανένα toy στο παιχνίδι μήπως και το σώσουμε... :)

4 comments:

Anonymous said...

Μπράβο για την προσπάθεια. Καλή συνέχεια.
Άλλο σνακ ειδικά αν ψάχνεις κάτι γλυκό είναι να κόψεις μια μπανάνα σε φέτες να τη βάλεις στην κατάψυξη και μετά να την πολτοποιήσεις στο μουλτι μαζί με ένα κουταλάκι κακάο.
Έτσι δεν πετάς και τις μπανάνες που αρχίζουν να μαλακώνουν.
Καλημέρα.

Anonymous said...

Αν κρίνω απο τις φωτογραφίες που ανεβάζεις κατά καιρούς, μετά την δίαιτα θα είσαι ακόμα πιο κούκλα. Άρα προχώρα με επιμονή. Καλή επιτυχία!
Μαργαρίτα Π.

Anonymous said...

Kalh epitychia dear :-) eukaireia gia Mia kainourgia stylh sto fnl, eating light with style. xxx

Anonymous said...

Βρίσκομαι σε παρόμοια φάση.

Αυτό που με βοηθά πολύ είναι η εξής συμβουλή του διατροφολόγου μου:λαχανικά παντού! Για τις πολύτιμες φυτικές τους ίνες, φυσικά, που χορταίνουν περισσότερο. Προσθέτω πχ στις φακές: μανιτάρι ψιλοκομμένο, διαφορετικά χρώματα πιπεριές, κολοκυθάκι τριμμένο, εκτός από τα κλασικά ντομάτα-καρότο- κρεμμύδι.

Και κολυμπώ κάθε μέρα αυτό το διάστημα.

Καλή συνέχεια!
Νατάσσα