Monday, February 23, 2009

Comfort food για τα κρύα, χειμωνιάτικα βράδια.



Τέτοιες μέρες ανυπομονώ να έρθει το βράδυ... Να μαζευτούμε όλοι στο σπίτι, να ανάψω τα κεριά μου τώρα που δεν έχω πια τζάκι, να καίνε τα καλοριφέρ στο φουλ και να χουχουλιάσουμε στους καναπέδες βυθισμένοι μέσα στα αφράτα μαξιλάρια με μουσικούλα και κανένα ωραίο έργο στην Nova ή στο DVD... Αυτό για μένα είναι το τέλειο πρόγραμμα όταν έξω κάνει κρύο... Και ως τέτοιο χρειάζεται και το αντίστοιχο φαγητό... Που δεν μπορεί να είναι delivery - δεν συνδυάζονται όλα αυτά με πίτσα ή με σουβλάκια, ούτε καν με κινέζικο - που πρέπει οπωσδήποτε να ζεσταίνει την ψυχή μας όπως τα κεριά και η hommy ατμόσφαιρα που μας περιβάλει και που επίσης πρέπει να μπορεί να φαγωθεί εύκολα, χωρίς πολλά μαχαιροπίρουνα και table setting... Ή δυνατόν στον καναπέ... Να είναι δηλαδή ένα πραγματικό comfort food...
Με τα χρόνια έχω μαζέψει μια ικανοποιητική λίστα με συνταγές τέτοιου είδους, όμως στα πολύ δύσκολα, η πρώτη που μου έρχεται στο μυαλό είναι η Shepperd's Pie...
Έτσι, πριν από λίγο κουκουλώθηκα με το ζεστό μου μπουφάν και το κασκόλ μου, και βγήκα για προμήθειες. Η συγκεκριμένη συνταγή που είναι μια παραλλαγή της κλασσικής μια που εμένα δεν μου αρέσει ο αρακάς και τα καρότα, είναι εύκολη και πάρα πολύ νόστιμη. Φροντίστε μόνο να την ετοιμάστε εγκαίρως γιατί θέλει να σταθεί μισή ώρα με τρία τέταρτα πριν την φάτε... Έχουμε και λέμε λοιπόν:

800 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο ( ή όποιο άλλο κομμάτι του ζώου σας αρέσει) κομμένο σε μικρούς κύβους
2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε κύβους
2 κολοκύθια κομμένα σε κύβους
15 ντοματίνια κομμένα στα δυο (εγώ όταν δεν βρίσκω, όπως σήμερα ας πούμε, χρησιμοποιώ τα ντοματάκια σε κονσέρβα της Santos που είναι το ίδιο για να μην σας πω καλύτερα. Τα σουρώνω, τα κόβω στα τέσσερα και μετά χρησιμοποιώ και όσο από το ζουμί χρειάζομαι).
2 κουταλιές της σούπας χυμός ντομάτας
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
5 κουταλιές της σούπας λευκό κρασί
4 κόκκοι μπαχάρι
αλάτι - πιπέρι
κεφαλοτύρι τριμμένο
βούτυρο και τριμμένη φρυγανιά για το ψήσιμο.

Αν είσαστε σούπερ νοικοκυρές ετοιμάστε και έναν πουρέ από 1 κιλό πατάτες όπως τον φτιάχνετε συνήθως (αλλά λίγο σφιχτό) προσθέτοντας μέσα μοσχοκάρυδο και λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο. Εγώ που δεν έχω γίνει ακόμα τόσο καλή νοικοκυρά φτιάχνω πουρέ του κουτιού (2 φακελάκια) και γίνεται επίσης σούπερ.

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το πολτοποιημένο ξερό κρεμμύδι και το κρέας και το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει. Μόλις πάρει χρώμα σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά. Αμέσως μετά προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, τον χυμό ντομάτας, τον μαϊντανό και το μπαχάρι, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 20 λεπτά. Το μείγμα πρέπει να είναι ζουμερό αλλά να μην είναι μέσα στα υγρά για να μην χαλάσει μετά το σύτημα στο ψήσιμο...
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και το περνάμε με τριμμένη φρυγανιά. Αδειάζουμε μέσα την γέμιση, την στρώνουμε και απλώνουμε από πάνω τον πουρέ πατάτας. Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και ψήνουμε στον φούρνο, στο κάτω ράφι, στους 180 βαθμούς μέχρι να κάνει ο πουρές μια ωραία, χρυσαφένια κρούστα.
Συνοδέψτε το με ένα καλό κόκκινο κρασί στα σωστά ποτήρια γιατί οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά, και αν είσαστε πολύ λαίμαργοι με χωριάτικο ψωμί από αυτό με το προζύμι... Καλή όρεξη και καλό χουζούρεμα!!!!!!


11 comments:

Talisker said...

Να αυτα μου κανεις και περναω κρισεις συνειδησεως!!
εγω λατρευτη κανω πουρε maggi, μπεσαμελ morfat και λουκουμαδες απο ενα κουτι ..μμμμμ δεν θυμαμαι!!

τι??
τωρα δεν θα με παιζεις????


χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ

σε φιλω και μεινε εδω που εισαι!!

ΝΑΙ ΝΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΑΛΙΣΚΕΡΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ!

ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ

Dr_MAD said...

εκτυπώνεται! τελειοοο

*πρόσεχε γιατί έχεις γίνει η blogger - παλαιοκώστας και συνέχεια μας την κάνεις! γκρρρ

eleni said...

Πόσο χαίρομαι φίλτατη που άνοιξες blog με τα αγαημένα μου!

Καλορίζικο, καλοφάγωτα, καλή επιτυχία, καλά να περνάμε!!!

δεσποιναριον said...

Λοιπον ενταξει φιλενας, εσυ θα γραφεις αμερικανικες συνταγες, εγω ελληνικες και θα καλυπτουμε και τις δυο ηπειρους. Ακου ΜΟΡΦΑΤ η αλλη!

ΠΑΥΛΟΣ said...

Είσαι τρελή αγάπη μου, χαχαχα!!!

Χαίρομαι που είσαι πάλι μαζί μας, σ'αγαπάω!!!

La Gigi said...

λοιπόν φιλενάδα, αφού κάνεις πουρέ του κουτιού πρόσεχε το κουτί να είναι της εταιρίας που με πληρώνει.. μη μείνω και χωρίς δουλειά μέχρι να αλλάξω προσανατολισμό :))
φιλιά

υγ.: πεινάω πολύ τωρα...

Tanila said...

Στείλε ένα ταψί σπίτι μου γρήγορα.

παρακαλώ

Anonymous said...

Ωραία η ιδέα του πουρέ αντί να κάνεις μπεσαμέλ. Πάντως εγώ, τις καλύτερες συνταγές τις έχω ψαρέψει στο ίντερνετ, ή τις έχω κλέψει νοερώς από τα αγαπημένα μου εστιατόρια :)

Άντε περιμένω το τηλέφωνο ντε και χωρίς απρόοπτα αυτή τη φορά...

Anonymous said...

ελεγα και εγω, ποσο θα αντέξει...!
καλως την.

ΑΧΤΙΔΑ said...

Φίλη μου τα διαβάζω όλα , μα ακόμα περιμένω εκείνη τη συνταγή , μου φανηκε πολύ όμορφη απο όψη.

fevis said...

talisker@ Μα και εγώ πουρέ του κουτιού φτιάχνω παιδί μου... Σιγά μη σε μαλώσω για τα αυτονόητα...
υ.γ. Που πήγε το αγαπημένο μου happy blog?

MAD@ Είδες? Μέσα στην μόδα των καιρών είμαι όμως...:-)

eleni@ Τελικά είναι όλων μας τα αγαπημένα αυτά...:-)

δεσποινάριον@ Ο καθένας αυτό που του λείπει φιλενάδα μου..:-) Είμαι μέσα στην απορία δε όπως θα διαπιστώσεις στο επόμενο ποστ και εσύ είσαι ο άνθρωπος μου...:-)

PAVLOS@ Τρελή και λαίμαργη!!!:-) Αχτύπητος συνδυασμός...:-)

melissoula@ Πάω να το ελέγξω πάραυτα και να λάβω τα απαραίτητα μέτρα...:-) Φιλάκια

tanila@ Ε, άμα παρακαλείς κι όλας, χαλάλι σου...:-)

Dora Tsirka@ Θα σε πάρω την Πέμπτη που ανεβαίνω... Φιλιά

ανώνυμος@ Έχω γίνει γραφική πια, ε?:-)

αχτίδα@ Έχεις δίκιο φιλενάδα μου... Σου έστειλα μόλις mail... Φιλιά...