Tuesday, February 24, 2009

Αλεύρια....


Λοιπόν, σήμερα χρειάζομαι την βοήθεια σας... Στις συνταγές που χρησιμοποιώ συνήθως και οι οποίες είναι είτε αμερικάνικες είτε αγγλικές, υπάρχει ένα θέμα με τα αλεύρια. Και συγκεκριμένα με τα αλεύρια για τα κέικ.. Ποιος καλός άνθρωπος θα μου πει λοιπόν τι εννοεί ο ποιητής λέγοντας cake flour? Είναι αυτό που φουσκώνει μόνο του τύπου φάριν απ είναι είναι κάτι άλλο που ψάχνω, ψάχνω αλλά δεν το βρίσκω? Διότι τον αγαπημένο Θανόπουλο που είναι η πηγή των ειδικών προϊόντων τον έχω φέρει τα μέσα έξω αλλά cake flour δεν βρήκα πουθενά. Αντιθέτως έχω βρει ότι άλλο αλεύρι τραβάει η ψυχή μου... Από καλαμπόκι, από πίτουρα, χωρίς γλουτένη, για ψωμί άσπρο, για ψωμί μαύρο, για ψωμί ριγέ.... Πείτε μου σας παρακαλώ πολύ, κάνω κάτι λάθος? Και αν εννοούν το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του γιατί δεν λένε self rising και λένε cake flour? Ε? Για να μου κάνουν απλά τα νεύρα μου κρόσσια?
Εδώ, μια που μιλάμε για αλεύρι ευκαιρία είναι να μοιραστώ μαζί σας την γνώση που συγκέντρωσα τόσο καιρό που κάνω διάφορες δοκιμές... Για το ψωμί ας πούμε, τέλειο είναι το Λήμνου πράσινο... Είναι σιμιγδαλένιο, δεν κολλάει παντού ούτε κάνει την κουζίνα να μοιάζει με κουραμπιέ όταν τελειώσετε το cooking και γίνεται και το ψωμί σούπερ. Μου το σύστησε ο Χρύσανθος Καραμολέγκος του Απλά και σας μεταφέρω την πληροφορία ανεπιφύλακτα... Αντιθέτως, κάτι βιολογικά αλεύρια που χρησιμοποίησα κάποτε δεν έκαναν δουλειά... Δεν ξέρω γιατί, μάλλον τα υγιεινά δεν με πάνε και δεν τα πάω... Ωραίο είναι και αυτό το gluten free που βλέπετε δεξιά στην φωτογραφία αν και πρέπει να σας προειδοποιήσω πως πρέπει να προσέξτε ιδιαιτέρως όταν το χρησιμοποιήσετε γιατί μέσα στην συσκευασία υπάρχουν και δύο διάφανα σακουλάκια με μαγιά και αν δεν προσέξετε τις οδηγίες ώστε να τα αναζητήσετε (όπως έπαθα εγώ) κινδυνεύετε να τα ρίξετε μέσα στον αρτοπαρασκευαστή μαζί με το αλεύρι και να το ανακαλύψετε όταν θα είναι πια πολύ αργά, το ψωμί θα έχει γίνει σαν πατημένη παντόφλα και εσείς θα αναρωτιέστε το γιατί (επίσης όπως έπαθα εγώ)...
Αυτά τα ολίγα περί αλευριού και ελπίζω ειλικρινά πως κάποιος θα βρεθεί να με (δια)φωτίσει γιατί αν υποψιαστώ πως τόσο καιρό χρησιμοποιώ λάθος αλεύρι για τα αριστουργήματα μου, θα φάω το ολοκαίνουριο, υπέροχο καπέλο μου του chef... Φιλιά!!!

12 comments:

δεσποιναριον said...

shooting the cook--->>>
Το cake flour χαρα μου ειναι ενα αφρατο φινο αλευρι που ειναι ειδιο για μπιστοτα και κεηκς. Ειναι σαν το κοινο σταρενιο αλευρι αλλα απο την καρδια του σταριου. Εαν δε το βρεις προσθεσε σε ενα φλυτζανι κοινο αλευρι, δυο κουταλιες ανθος αραβοσιτου. Μιξ γουελ!

δεσποιναριον said...

Φιλακια

La Gigi said...

μας καλυψε το Δεσποινάριον!!
φιλακια κι από εδω :)

Giorgio said...

dn exw kati na pw panw sto sugkekrimeno alevri...Padws gia ta kalutera tsourekia xrisimopoiiste ena se kitrino sakoulaki robin kati...Se sunduasmo me ti suntagi tis vefas tha exete ta kalutera tsourekia...!Dokimasmeni suntagi!


Kalo vradu!

stella said...

ειναι το αλευρι με ενισχυτικο!
δοκιμασε λιγο ασπρο αναμικτο με νισεστε και μπεκιν

η βαλε κοκκινη φαρινα και λιγο νισεστε!


Στελλα

Anonymous said...

Λοιπόν, με τα βιολογικά αλεύρια είχα κι εγώ προβλήματα. Και τελικά δεν έχω βγάλει άκρη αν κάνω κάτι λάθος (και τι).

Καλορίζική! :^) Σε βάζουμε στα λινκ ή προτιμάς όχι;

elekat said...

Cake flour is a highly specialized type of wheat flour, intended for use in making cakes, cookies, and other delicate baked goods. Several characteristics differentiate cake flour from other wheat flours, making it unsuitable for certain tasks like baking bread. Many markets carry cake flour, and in a pinch a substitute can be made with ¾ cup sifted bleached all purpose flour and two tablespoons of cornstarch.

Πιστεύω να σε κάλυψα!

Φιλιά!

Tanila said...

Ti;
Αλεύρι;
Ίσον λευκή σκόνη.
Όχι αλμυρή, όπως αλάτι.
Όχι γλυκιά όπως ζάχαρη.


Τι σκατά ρωτάς τώρα; Κινέζικα είναι;

Unknown said...

Tο σημαντικό με το κακό αλεύρι είναι οτι περισσεύει για αλεύρωμα... που αυτό τον καιρό αξίζει σε πολλούς! καλορίζικη η προσπάθεια!

alienlover said...

έχετε ταλέντο στο να φτιάχνετε ωραία μπλογκ! το παλιό εντελώς χαρούμενο και ροζ, έφερνε την άνοιξη με κάθε ποστ, (ή σχεδόν :) ) αυτό μου μύρισε ως εδώ μακριά ωραία φρέσκα και μοσχουριστά καλούδια! Καλορίζικο, καλοτάξιδο, και πάντα τέτοια! :)

So_Far said...

Τί είναι το νισεστέ;

fevis said...

δεσποινάριον@ Αφού στο έχω πει τόσες φορές... Εσύ είσαι ο άνθρωπος μου...:-)

melissoula@ Πάντα μας καλύπτει, δόξα τον Θεό!!! Φιλάκια...

Giorgio@ Θα ακολουθήσω την συμβουλή σου πάραυτα...:-)

stella@ Τελικά όλοι ξέρατε τι είναι το cake flour εκτός από μένα την ξανθιά...:-)

mpampakis@ Να με βάλετε όπου θέλετε καλέ.. Ρωτάτε???

lena@ Με κάλυψες απολύτως.. Φιλιά πολλά επίσης...:-)

Tanila@ Καλά, εσύ είσαι πιο άσχετη και από μένα, αν είναι ποτέ δυνατόν...

Ελένη Τροβά@ Και αυτό σωστό...:-)

alienlover@ Να είσαι καλά!!! Ευχαριστώ πολύ πολύ για τα καλά λόγια, και φυσικά, για την ενθάρρυνση...:-)

So_Far@ Για να είμαι ειλικρινής ούτε εγώ είμαι απολύτως σίγουρη αλλά θα μάθω και θα σου πω...:-)