Sunday, March 1, 2009

"Η Τέχνη στην Γαστρονομία"

Αυτός ήταν ο τίτλος του δείπνου που παρέθεσαν την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Θεσσαλονίκης ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και το περιοδικό ΕΥ ΖΗΝ με την ευκαιρία της παρουσίασης του λευκώματος που εκδόθηκε ειδικά για την έκθεση "WITH RED OR WHITE, the wine bottles of a collection" που θα παρουσιάζεται μέχρι τις 22 Μαρτίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ο chef Έκτορας Μποτρίνι - βραβευμένος με αρκετούς Χρυσούς Σκούφους από το περιοδικό Αθηνόραμα για το εστιατόριο Etrusco στην Κέρκυρα- παρουσίασε ένα μενού αφιερωμένο στην τέχνη και βασισμένο στις αρχές της μοριακής γαστρονομίας το οποίο ήταν απολύτως εντυπωσιακό. Εγώ ως μη ειδικός - και ως μη φαν της μοριακής γαστρονομίας επίσης- δεν μπορώ να υπεισέλθω στα γευσιγνωστικά. Μπορώ όμως να σας πω ότι οπτικά το θέμα δεν παιζόταν και αδιάψευστος μάρτυρας ας είναι οι φωτογραφίες που ακολουθούν και τις οποίες τράβηξα παρότι ήμουν ντυμένη απολύτως grand ως όφειλα για την περίσταση, ενοχλώντας τους πάντες στο τραπέζι με το φλάς της μηχανής μου , κάτι σαν trendy Γιαπωνέζος ένα πράμα, για να δείτε πόσο σοβαρά έχω πάρει το καινούριο μου blog. Επίσης μπορώ να σας ενημερώσω πως ο Έκτορας έχει αναλάβει εδώ και ενάμιση περίπου μήνα και το εστιατόριο Art O2 του Τελλόγλειου στο οποίο μεγαλουργεί και σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα για δύο πολύ σοβαρούς λόγους. Ο πρώτος είναι πως το μενού εκεί είναι κάπως πιο απλό - και κατά την ταπεινή μου γνώμη πολύ πιο νόστιμο - και ο δεύτερος είναι πως η σχέση ποιότητας τιμής είναι η καλύτερη ίσως στην Ελλάδα αυτή την στιγμή. Αρκεί να σας πω ότι το μεσημεριανό μενού κοστίζει 14 ευρώ και στον βραδινό κατάλογο τα κύρια πιάτα δεν ξεπερνούν τα 12 ευρώ, και μιλάμε για κουζίνα που θα σας στείλει αδιάβαστους.. Αν ζείτε ή βρεθείτε στην Θεσσαλονίκη να σπεύσετε. Το τηλέφωνο είναι 2310 991610. Πίσω στην soiree de Gala τώρα έχουμε και λέμε:

Spherification d' oevre
Αναφορά στο φανταστικό του Rene Magritte.




10 Χρόνια ΤΙΤ (Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών)



Μονόχρωμο ή achromatismo
Carpaccio καραβίδας, σάλτσα καρότου και τζίντζερ σπαγγέτι από σουπιά



Jackson Pollock
Αναφορά στην τεχνική του dripping



Αφιέρωμα στον Albrecht Durer
Carpaccio λαβράκι με σάλτσα από μελάνι σουπιάς και λεβάντα



Αναφορά στο κιάρο σκούρο του Caravaggio
Μάγουλα σε σάλτσα κόκκινου κρασιού



Αναρχία
Αναφορά στα χρώματα του Juan Miro



Wines:

Viognier
Κτήμα Γεροβασιλείου 2008

Chardonnay
Κτήμα Βιβλία Χώρα 2008

Magnum 1994
Κτήμα Γεροβασιλείου

Γλυκύς Οίνος
Κτήμα Βιβλία Χώρα 2007

9 comments:

δεσποιναριον said...

Πω πω τρελλαινομαι! Παρεμεεεεε μεζισουυυυυ την αλλη φοραααααα νια νια νια νια.. καλα αυτο το Carpaccio λαβράκι με σάλτσα από μελάνι σουπιάς και λεβάντα ειναι το πιατο! Δυο λεξεις εχω να πω! Φιν Φον!

melissoula said...

το τζακσον πολοκ ειναι θεικό! πως να το χαλάσεις αυτό το πιάτο?? και η αναρχία με τις χρυσές ανταύγειες στο πιάτο!! απίθανα, τέλεια!!

pastaflora said...

Μικρά εργα τέχνης!

So_Far said...

Πράγματι, μικρά έργα τέχνης.. την καλημέρα μου, καλό μήνα - καθυστερημένα βέβαια - από πολύ πολύ μακριά

Στο δεσποινάριο δεν ξέρω αν πέρασε το σχόλιο που της άφησα
Πολλά πολλά φιλιά

Radio Marconi said...

Εγώ θα τα κρεμούσα στον τοίχο!

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) said...

Θα ήθελα να δείξω το blog σου στην μητέρα μου αλλά δεν έχω σχέση με υπολογιστές...

Anonymous said...

teleies oi photo, halali to rejilema a la japonois (siga myh masas esy :-)

lena said...

Αυτά παιδί μου δεν είναι για φάγωμα!
Είναι απλά για να τα χαζεύεις, κάτι σαν πίνακες ζωγραφικής!

Fevis said...

δεσποινάριον@Όλα τα πιάτα ήταν η επιτομή του φιν φον φιλενάδα μου..:-)

melissoula@ Για να είμαι ειλικρινής, επειδή όταν πρόκειται για μοριακή γαστρονομία είμαι περισσότερο οπτικός τύπος, ούτε καν που τα χάλασα...:-)Σχεδόν μπουκιά δεν έφαγα...

pastaflora@ Αυτό ακριβώς....:-)

so_far@ που πήγες πάλι και ξενιτεύτηκες εσύ καλέ?

radio Marconi@ Λερώνουν βρε....:-)

ΙωάννηςΚ@ Τώρα αυτό μου το είπατε για καλό ή για κακό? Για την μαμά σας εννοώ.. (Πως είμαστε συνομήλικες ας πούμε..:)))

Ανώνυμος@ Doris εσύ είσαι αυτή???

lena@ Έτσι, και εγώ τα χάζεψα, δεν τα έφαγα..:-)