Saturday, September 11, 2010

Η χτεσινή βραδιά και οι συνταγές της...

 (Τα υπέροχα λουλούδια που μου έφερε ο Στέλιος..)

Η χτεσινή βραδιά πέρασε υπέροχα και όπως σας υποσχέθηκα, σήμερα το ποστ είναι μαγειρικό.. Και οι δύο συνταγές που θα σας δώσω είναι τσεκαρισμένες, τις έχω κάνει τόσες φορές που μπορώ να τις "εκτελέσω" πια με κλειστά μάτια, και γίνονται σούπερ νόστιμες... Ειδικά τα σουτζουκάκια, μπορείτε να τα πολλαπλασιάσετε επί όσο θέλετε.. Εγώ εχτές έφτιαξα 57 για εννιά άτομα και περίσεψαν... μερικά... Πάμε λοιπόν..

Τάρτα με camembert και ντοματίνια.
Γενικά, το μυστικό στις τάρτες, αλμυρές ή γλυκές είναι η ζύμη...Εγώ μέχρι τώρα μια που δεν βρίσκω έτοιμη την φτιάχνω μόνη μου πράγμα απολύτως απλό... Για την συγκεκριμένη θα χρειαστείτε 200 γρ βούτυρο ανάλατο παγωμένο και κομμένο σε κομματάκια, 450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, δύο κρόκους αυγού, επτά με οκτώ κουταλιές της σούπας νερό παγωμένο και ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, για μια μεγάλη τάρτα ή για 8 ατομικές... Βάζετε όλα τα υλικά στο μίξερ, τα χτυπάτε μέχρι να ανακατευτούν τελείως και να γίνουν μια μαλακή μάζα που θα ξεκολάει εύκολα από τον αναδευτήρα (αν χρειαστεί προσθέστε κι άλλο παγωμένο νερό μέχρι να φτάσετε στο αποτέλεσμα που θέλετε) τυλίγετε την ζύμη σε μεμβράνη και την βάζετε στο ψυγείο για μισή ώρα.. Στην συνέχεια περνάτε τον πάγκο εργασίας σας με ένα υγρό βετέξ, στρώνετε επάνω δύο φύλλα μεμβράνη το ένα διπλα στο άλλο και πάνω εκεί απλώνετε την ζύμη με τον πλάστη στο πλάτος που θέλετε για την ταρτιέρα σας.. Είναι φοβερή πατέντα αυτή με την μεμβράνη γιατί δεν κολλάει η ζύμη στον πάγκο, ούτε χαλάει και όσο λεπτή και αν γίνει την σηκώνετε μαζί με την μεμβράνη, την αναποδογυρίζετε στην ταρτιέρα και είστε έτοιμες...



Στην συνέχεια τρυπάτε με ένα πηρούνι γύρω γύρω για να μην φουσκώσει στο ψήσιμο και ψήνετε για περίπου 20 λπετά μέχρι να έχετε ένα χρυσαφένιο κέλυφος. Το αφήνετε να κρυώσει και το γεμίζετε με τα υλικά που θέλετε... Επι του προκειμένου, αλείψετε το εσωτερικό με μουστάρδα dijon, ρίξτε από πάνω περίπου 250 γρ. τριμμένη γραβιέρα Κρήτης, αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι και στην συνέχεια να απογεμίσετε με ένα μείγμα από 2 πακέτα τυρί Camembert, χωρίς την φλούδα του κομμένο σε μικρούς κύβους, 250 gr. ντοματάκια φρέσκα κομμένα στην μέση και ξεσποριασμένα, τέσσερις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, λίγη σκορδόσκονη, και από μια κουταλιά του γλυκού βασιλικό, μαϊντανό, θυμάρι και δεντρολίβανο όλα καλά ανακατεμένα μεταξύ τους και ει δυνατόν φρέσκα... Ψήνετε στο κάτω ράφι, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδίσει ...

 (Η  (δεύτερη) τάρτα ψημένη και μισοφαγωμένη μια που θυμήθηκα τελευταία στιγμή να τραβήξω την φωτογραφία..)

Σουτζουκάκια πολίτικα.
Η βασική συνταγή είναι για έξι άτομα. Χρειάζεστε 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο και 1/2 κιλό κιμά αρνίσιο, 2 φέτες ψωμί μόνο την ψύχα βρεμμένες και καλά στυμένες, μια ώριμη ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη, τους κρόκους από δύο αυγά, ένα κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο, ένα ποτηράκι γλυκό κρασί Samos Doux, αλάτι, πιπέρι, ένα κουταλάκι του γλυκού κύμινο, ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι και λίγο σκόρδο σε σκόνη. Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ μπωλ, τα κάνετε μια ομοιόμορφη ζύμη και την αφήνετε τουλάχιστον για μια ώρα στο ψυγείο. Στην συνέχεια πλάθετε τα σουτζουκάκια και τα ψήνετε στον φούρνο, στους 180 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα βάζετε στην άκρη και ετοιμάζετε την σάλτσα. 


Θα χρειαστείτε δύο κονσέρβες ντοματάκια Santos, και το αντίστοιχο νερό, αλάτι, πιπέρι, δύο κανέλες, δύο κουταλάκια του γλυκού κύμινο, μία κουταλιά της σούπας ξύδι, δύο ποτήρια γλυκό κρασί Samos Doux, ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη, λίγη σκορδόσκονη και προαιρετικά δυό καυτερές πιπερίτσες. (Εγώ βάζω πάντα πιπερίτσες στα φαγητά μου γιατί μου αρέσει η γεύση που τους δίνουν που είναι ελαφρά spicy χωρίς να είναι καυτερή, εχτές όμως ο Άλκης δάγκωσε την μία παρόλο που τους είχα προειδοποιήσει όλους για την ύπαρξη τους μέσα στην σάλτσα, και κόντεψε να πεθάνει.. Οπότε, κάντε ότι νομίζετε). Ανακατεύετε καλά τα υλικά και αφήνετε την σάλτσα να βράσει μέχρι να δέσει. Όταν είναι σχεδόν έτοιμη, ρίχνετε μέσα τα σουτζουκάκια και τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί για άλλο ένα μισάωρο κουνώντας συχνά την κατσαρόλα για να μην κολλήσουν και προσέχοντας να προσθέσετε κι άλλο νερό αν χρειαστεί... 


Εγώ τα σουτζουκάκια μου τα σερβίρω πάντα με πουρέ του οποίου όμως δεν μπορώ να σας δώσω την συνταγή ακριβώς γιατι τον κάνω με το μάτι.. Το concept είναι το εξής.. Βράζουμε όσες πατάτες θέλουμε σε νερό με αλάτι, τις σουρώνουμε , τις ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα με το μάτι αναμένο, τις ανακατεύουμε για να εξατμιστούν όλα τους τα νερά, τις πατάμε με το press puree, και στην συνέχεια προσθέτουμε μπόλικο βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε γάλα φρέσκο λίγο λίγο μέχρι να φτάσει στην πυκνότητα που θέλουμε ο πουρές, και όταν είναι έτοιμος τον περνάμε λίγο με  το εργαλείο εκείνο που μοιάζει με μπαστούνι- μίξερ και δεν ξέρω καν πως το λένε... Αυτά..

Θα διανθίσω τις συνταγές και με φωτογραφίες που τράβηξα χτες και ελπίζω να τις χαρείτε... Το μυστικό πάντως για ένα επιτυχημένο τραπέζι πέρα από τις συνταγές είναι το κέφι με το οποίο θα το οργανώσετε..



Χρειάζεται όμορφο table setting, φρέσκα λουλούδια, μουσικούλα στο back ground, αναμένα κεριά, άφθονος πάγος για τις σαμπανιέρες και τα ποτά before and after, καλό κρασί, σωστή σύνθεση παρέας και το πιο λαμπερό σας χαμόγελο. Καλημέρα και πολλά, πολλά φιλιά...

15 comments:

fourka said...

Καλό φθινόπωρο στην πιο αγαπήτη domestic goddess (και όχι μόνο) της μπλογκόσφαιρας! Να περνάτε πάντα έτσι καλά & αγαπησιάρικα!

υ.γ. από γλυκά/επιδόρπια τι έπαιξε? ;-)

Anonymous said...

Το ξέρεις βέβαια πως ο έρωτας περνάει και απ' το στομάχι. I am in love!
Ο γνωστός

δεσποιναριον said...

Γινομαι μονοτονη αλλα θα πω δυο λεξεις Φιν Φον! Η συνταγη σου για τα σουτζουκακια κατι ξυπνησε μεσα μου. Κι αυτο γιατι ειδα μερικα υλικα που εγω δεν βαζω μεσα, αλλα τα φανταζομαι γευστικα και σιγκινουμαι :). Να σου πω και κατι αλλο. Οταν βλεπω τραπεζια, φανταζομαι οτι ειμαι κι εγω καλεσμενη. Ετσι ειναι στα μπλογκς ειμαστε ολοι καλεσμενοι. Domestic goddess διαβασα παραπανω, και επικροτω! Και σε αλλες "μαζωξεις" με υγεια και χαρα αγαπη μου!

Tali said...

Ta λουλουδια υπεροχα και ο Στελιος εχει γουστο.

-το τραπεζι σου αψογο οπως παντα!!
Το χεις καλο μου το χεις:)
- γιατι το κανεις απο την καρδια σου και οχι για το θεαθηναι!:))

elekat said...

Πολύ ωραίο το art de la table, υπέροχα τα φαγητά αλλά και οι οικοδεσπότες άψογοι!!!

Anonymous said...

To nostimotero pragma pou exei ftiaxtei pote stin kouzina mou einai ekeino to katsikaki me patates pou eixes ftiaxei tin proti fora pou emeines edo. Omos pote den teleioses to vivlio me tis odogies xrisis tou fournou kai akoma kai tora den xeroume pos leitourgei kanonika.
Z opos Zorro

La Gigi said...

τέλεια μπουμπού μου! όλα και τα λουλούδια του γλυκούλη - γι αυτον το Στέλιο δεν πρόκειται;
λοιπόν, έφερα ντοματάκια σάντος από την Ελλάδα αυτή τη φορά (γιατι δεν υπάρχουν καλυτερα πουθενα) και τα σουτζουκάκια σου είναι η ιδανική ιδέα για το ούλτρα σπέσιαλ δείπνο που έχω στο νου μου :)
φιλάκια

KaLLinaki said...

όμορφες βραδιές,υπέροχη ζεστή ατμόσφαιρα, γέλια, νοστιμιές και μουσικές. Μας το έβγαλές.
Στην υγειά σας και πάντα τέτοια.
Την τάρτα δεν υπάρχει περίπτωση να μην την δοκιμάσω!
:-)

STELIOS PENTARVANIS said...

ΗΠΙΑΜΕ ΚΑΙ ΦΆΓΑΜΕ ΤΈΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΊΕΡΓΟ ΕΊΝΑΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΑΡΥΣΤΟΜΑΧΙΑΣΑ.

katrine said...

Οι ζεστές φιλικές συγκεντρώσεις είναι λατρευτές. Το κέφι και τη δημουργία της οικοδέσποινας το δημιουργεί η αγάπη για τους καλεσμένους της. Για να έχει αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα, απ όλες τις πλευρές η συγκέντρωση, να σκεφθούν οι φίλοι καλεσμένοι πόσο τυχεροί είναι που σε έχουν:))))

Καλή αρχή φθινοπώρου Εύη μου και με τα σουτζουκάκια γράφω και προσθέτω πληροφορίες.Merci!!

Just an Ordinary Pontios said...

πάλι καλά που ο διάβασα χορτάτος!

orfia said...

Παντα τετοια, ναστε καλα να μαζευεστε και να αγαπιεστε...!!! Η ατμοσφαιρα φαινεται οταν ειναι αγαπησιαρικη..!!
Σε φιλω

Loucretia said...

Κοιτα να δεις, ιδια εμπνευση ειχαμε, εφτιαξα σουτζουκακια με πουρε τη Κυριακη (αγαπημενο φαγητο)και βγηκαν πεντανοστιμα! Με τον ιδιο περιπου τροπο τα κανω κι εγω, αν κι αυτη τη φορα αναγκαστηκα να τα σωταρω στο τηγανι γιατι ο φουρνος της κουζινας μας αφησε χρονους...το πως και το γιατι ελπιζω να βρω χρονο να το περιγραψω σε καποιο post γιατι ανηκει στη σφαιρα της Ποντιας νοικοκυρας :-Ρ

Παντα τετοια Fevis ;-)

fevis said...

fourka@ Domestic godess!!! O M G!!! Ευχαριστώ πάρα, πάρα πολύ..:-))

Ο γνωστός@ Και δεν έχεις δοκιμάσει και τα φαγητά μου...:-)

δεσποινάριον@ Φιν φον δεν λες τίποτα... Όσο για τις μαζώξεις, καλά να είμαστε να βρισκόμαστε γύρω από τραπέζια και ανάμεσα σε γέλια και χαρές... Φιλιά πολά..

Talisker@ Ο Στέλιος έχει γούστο κυρίως γιατί τα λουλούδια τα τρώει..:-) Φιλιά φίλη...

elekat@ Περάσαμε σούπερ, αυτό είναι αλήθεια..:-)

Z opos Zorro@ Το καλύτερο ή το μόνο? Και δεν φταίω εγώ αν πήγες και αγόρασες φούρνο που οι οδηγίες χρήσης του είναι σαν την Δομή..:-)) Φιλιά πολλά μωρό μου

Τζίτζι@ Τα ντοματάκια Santos απλά δεν υπάρχουν... Και αν κάνεις κοκκινιστό με αυτά, δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω στα Pumaro και τα λοιπά συνηθισμένα... Όσο για το ούλτρα σπέσιαλ δείπνο, μην σας πέσουν βαριά τα σουτζουκάκια φοβάμαι μόνο και μετά... πέσετε για ύπνο..:-))

KaLLinaki@ Να την δοκιμάσετε.. Είναι πολύ νόστιμη... :-)

The wrong man@ Αφού βρε έχω πολύ ελαφρύ χέρι στην κουζίνα..:-))

katrine@Καλό φθινόπωρο να έχουμε και να περνάμε όλοι, πάντα υπέροχα..:-)

Just an Ordinary Pontios@ Αχ εσύ..:-))

orfia@ Ναι, ναι!! Πάντα τέτοια για όλους μας...:-) Φιλιά..

Loucretia@Λατρεμένο φαγητό λέμε.. Εγώ απλά το τηγάνι το σιχαίνομαι, και για τον έξτρα κόπο αλλά και γιατί μετά μυρίζω σαν καλαμαράκι..:-)

Anonymous said...

Οι οινικές προτάσεις ποιές ήταν;
G